Safety NOW - NO other WAY!
Пятница, 17-Май-2024, 4:23:34 AM
Форма входа
Друзья сайта
Мини-чат
200
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 20
Статистика


 

Вы вошли как Гость | Группа "Гости"Приветствую Вас Гость | RSS
Навчання працівників з питань пожежної безпеки - Форум

[Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Форум » Пожарная безопасность » Обучение работников по вопросам пожарной безопасности » Навчання працівників з питань пожежної безпеки (Навчання, інструктаж і перевірка знань)
Навчання працівників з питань пожежної безпеки
LoadДата: Четверг, 17-Июл-2008, 11:58:01 AM | Сообщение # 1
Admin
Группа: Администраторы
Сообщений: 35
Репутация: 0
Статус: Offline
Усі працівники під час прийняття на роботу і щорічно за місцем роботи проходять навчання та інструктажі з питань пожежної безпеки відповідно до Переліку посад, при призначенні на які особи зобов’язані проходити навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки та порядку їх організації і Типового положення про інструктажі, спеціальне навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки на підприємствах, в установах та організаціях України (затвердженого наказом МНС України № 368 від 29 вересня 2003 р.)
Особи, яких приймають на роботу, пов’язану з підвищеною пожежною небезпекою, повинні пройти спеціальне навчання (пожежно-технічний мінімум). Такі працівники один раз на рік проходять перевірку знань відповідних нормативних актів з пожежної безпеки, а посадові особи до початку виконання своїх обов’язків і періодично (раз на три роки) проходять навчання і перевірку знань з питань пожежної безпеки.

Допуск до роботи працівників, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань пожежної безпеки, забороняється. Програми навчання з питань пожежної безпеки мають погоджуватися з органами державного пожежного нагляду.

За призначенням та часом проведення протипожежні інструктажі поділяються на вступний, первинний, повторний, цільовий та позаплановий.

Вступний протипожежний інструктаж проводиться з усіма працівниками, щойно прийнятими на роботу (постійну чи тимчасову), а також з особами, які прибули на підприємство у відрядження, на виробничу практику(навчання) і мають брати безпосередню участь у виробничому процесі.

Він проводиться на підставі діючих на підприємстві правил, інструкцій та інших нормативних актів з питань пожежної безпеки у спеціально обладнаному для цього приміщенні фахівцем, на якого наказом по підприємству покладені ці обов’язки (як показує практика це робить спеціаліст з охорони праці), і може поєднуватися із вступним інструктажем з охорони праці.

Програма для проведення вступного протипожежного інструктажу затверджується керівником підприємства.

Первинний протипожежний інструктаж проводиться безпосередньо керівником відповідного структурного підрозділу (начальником цеху, відділу тощо) на робочому місці до початку виробничої діяльності працівника.

Його повинні проходити: усі новоприйняті на роботу (постійну чи тимчасову); працівники, переведені з інших структурних підрозділів, виробничих дільниць підприємства; особи, які прибули на підприємство у відрядження і мають брати безпосередню участь у виробничому процесі; працівники підрядних організацій, які виконують на діючому підприємстві будівельно-монтажні, ремонтні або інші роботи; учні (студенти) під час виробничої практики (навчання), а також перед проведенням з ними практичних занять у навчальних майстернях, лабораторіях тощо.

Програма проведення первинного протипожежного інструктажу затверджується керівником відповідного структурного підрозділу (начальником цеху, відділу тощо), відповідальним за протипожежний стан, або керівником підприємства.

Програми для проведення вступного та первинного протипожежних інструктажів погоджуються з органами державного пожежного нагляду.

Повторний протипожежний інструктаж проводиться на робочому місці з усіма працівниками не менш як один раз на рік за примірним переліком питань, з якими необхідно ознайомити працівників під час проведення вступного та первинного протипожежних інструктажів.

Позаплановий протипожежний інструктаж проводиться з працівниками на робочому місці або у спеціально відведеному для цього приміщенні:


  • у разі введення в дію нових нормативних актів з питань пожежної безпеки(норм, правил, положень тощо) або змін та доповнень до них;
  • у разі зміни технологічного процесу, застосування нового або заміни чи модернізації існуючого пожежонебезпечного устаткування;
  • на вимогу державних інспекторів з пожежного нагляду, якщо виявлено незадовільне знання працівниками правил на робочому місці, невміння діяти у випадку пожежі та користуватися первинними засобами пожежегасіння.

Позаплановий протипожежний інструктаж проводиться індивідуально або з групою працівників споріднених спеціальностей (видів робіт). Обсяг та зміст інструктажу визначаються у кожному випадку окремо залежно від причин, що спричинили його проведення.

Цільовий протипожежний інструктаж проводиться з працівниками перед виконанням ними разових (тимчасових) пожежонебезпечних робіт (зварювальних, розігрівальних та інших), при ліквідації аварії, стихійного лиха.

Первинний, повторний, позаплановий та цільовий протипожежні інструктажі проводяться безпосередньо керівником робіт (начальником виробництва, цеху, дільниці тощо), які пройшли навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки, і завершуються перевіркою знань. Перевірку здійснює особа, яка проводила інструктаж.

Проведення протипожежних інструктажів може здійснюватися разом з відповідними інструктажами з охорони праці.

Про проведення всіх видів протипожежних інструктажів, крім цільового, у спеціальних журналах робляться записи (окремо від інструктажів з охорони праці) з підписами осіб, з якими проводився інструктаж, і тих, хто його проводив.

Запис про проведення цільового протипожежного інструктажу робиться в документі, що дозволяє виконання робіт (наряд-допуск).


 
sergejДата: Среда, 30-Ноя-2016, 9:20:33 PM | Сообщение # 2
Рядовой
Группа: Пользователи
Сообщений: 1
Репутация: 0
Статус: Offline
Питання. Якщо керівникпідприємства призначив Начальника планово-економічного відділу, Начальника вiддiлу матерiально-технiчного постачання, Начальника відділу бухгалтерського обліку, Інженерагрупи обліку та комплектації кадрів служби по роботі з персоналом -
відповідальними особами за пожежну безпеку приміщень то фактично вони здійснюють
заходи з ПБ чи потрібно періодично (один раз на три роки) – проводить навчаннята перевірку знань з питань пожежної безпеки.

 
LoadДата: Четверг, 01-Дек-2016, 3:13:26 PM | Сообщение # 3
Admin
Группа: Администраторы
Сообщений: 35
Репутация: 0
Статус: Offline
Цитата sergej ()
Якщо керівникпідприємства призначив Начальника планово-економічного відділу, Начальника вiддiлу матерiально-технiчного постачання, Начальника відділу бухгалтерського обліку, Інженерагрупи обліку та комплектації кадрів служби по роботі з персоналом -відповідальними особами за пожежну безпеку приміщень то фактично вони здійснюють
заходи з ПБ чи потрібно періодично (один раз на три роки) – проводить навчаннята перевірку знань з питань пожежної безпеки.

да, согласно действующего законодательства руководители отделов отвечающие за ОТ, ПБ, ГО - проходят обучение каждые три года.

 
Форум » Пожарная безопасность » Обучение работников по вопросам пожарной безопасности » Навчання працівників з питань пожежної безпеки (Навчання, інструктаж і перевірка знань)
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:

Copyright Safety.at.ua © 2024