БЕЗОПАСНОСТЬ - прежде всего!
Пятница, 17-Май-2024, 6:05:11 AM
Разделы новостей
МНС информирует [80]
По материалам МНС
МОЗ информирует [14]
Новости в сфере охраны здоровья
ФСНС [7]
Фонд страхования от несчастных случаев на производстве
ГГПН [44]
Госгорпромнадзор информирует
Охрана труда [2]
Форма входа
Календарь новостей
«  Июль 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Поиск
Друзья сайта
Мини-чат
200
Наш опрос
Каков уровень охраны труда на Вашем предприятии?
Всего ответов: 30
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0


 

Вы вошли как Гость | Группа "Гости"Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2008 » Июль » 8 » Лісові пожежі на Луганщині
Лісові пожежі на Луганщині
5:16:44 PM
 
Безцінна прикраса землі, національне багатство, зелені легені планети, «фабрика» з виробництва кисню... Як тільки не називають ліс! Про нього можна говорити нескінченно. Недарма образ лісу ввійшов у народні легенди й пісні, в художню літературу та кіно, залишився на полотнах великих майстрів живопису. Ліс дарує людині радість, натхнення, відпочинок, краще всіляких ліків допомагає зберегти фізичне й моральне здоров`я, зняти нервову напругу. Особливо це актуально для Луганщини, де безліч промислових підприємств викидають в атмосферу шкідливі для навколишнього середовища речовини. Проте так уже склалося історично, що живемо ми в степовому краю, де мало природних лісів і ростуть вони тільки вздовж річок Сіверський Донець, Айдар і Деркул. Зими в нас морозні й малосніжні, спекотне літо приносить із собою суховії, ґрунти кам`янисті і піщані. Можна собі уявити, наскільки важко виростити ліс у сухому степу Донбасу. Наприклад, для ялинки заввишки в 1 метр потрібні 7-8 років, а для повноцінного лісу необхідно кілька десятиліть. У Луганській області близько 340 тисяч гектарів лісів, і практично всі вони рукотворні. Завдяки вмілим і турботливим рукам лісоводів на великих піщаних масивах з`явилися прекрасні хвойні ліси, що змінили ландшафт і поліпшили мікроклімат області. Справжньою перлиною стали кремінські та новоайдарські масиви, де розташовані здравниці, санаторії, дитячі оздоровчі табори.
На жаль, ліс практично беззахисний перед вогнем. І те, що роками створювали наші діди й батьки, може зникнути всього за кілька годин. Лісові пожежі – біль нашого краю. В листяних лісах частіше виникають низові пожежі, висота яких досягає двох метрів, а температура у вогнищі горіння складає 400-900 градусів. Але ще страшніші верхові пожежі, особливо в соснових масивах, де швидкість поширення вогню у вітряну погоду до 25-30 кілометрів за годину, а температура перевищує 1000 градусів. Полум`я губить на своєму шляху все живе, піддаються смертельній небезпеці людські життя, знищуються будинки та інші споруди. За останні 5 років на Луганщині вигоріли близько півтори тисяч гектарів зелених насаджень, відтак ця проблема набула масштабів катастрофи... Найбільш пожежонебезпечним видався минулий рік, коли внаслідок 643 пожеж згоріли 754 гектари лісу, що склало десяту частину всіх лісових пожеж по Україні в 2007 році. Найчастіше від вогню страждають ліси Кремінського, Новоайдарського, Сєверодонецького, Слов’яносербського та Станично-Луганського районів. Так, 11-го липня 1996 року в Кремінському районі вогонь охопив близько 10000 гектарів реліктового хвойного лісу і 5 населених пунктів, із яких евакуювали понад 200 жителів. У гасінні, що тривало тиждень, брали участь більше 100 одиниць пожежної та іншої спеціальної техніки, близько 450 бійців пожежної охорони. Залишилися в пам`яті пожежі останніх років у Новоайдарському районі, в Щастинському лісництві Станично-Луганського району, у Веселогорівському лісництві Слов’яносербського району.
Працівникам лісгоспу і пожежним-рятувальникам МНС доводиться відвойовувати у вогню кожне деревце, і хоча літо ще не в розпалі, на території області вже зафіксовані 97 лісових пожеж, які знищили понад 7 гектарів лісів. Сірник, кинутий у траву недопалок, розведене й непогашене багаття, дитяча витівка з вогнем, іскра з вихлопної труби автомобіля – це і є ті, здавалося б, дрібниці, що призводять до тяжких непередбачуваних наслідків. Усе частіше вогонь приходить до лісу із сільськогосподарських угідь, де навмисно випалюють стерню, залишки сільгоспкультур, пасовища, узбіччя доріг, очерет. Іншим лихом у лісопосадках стали смітники побутових відходів, що спалахують від будь-якої іскри. Ефективним методом боротьби з лісовими пожежами могло б стати активне включення всіх служб у профілактичну роботу, спільні рейди-патрулювання, проведені лісівниками, рятувальниками та правоохоронцями, а також відтворення пожежної охорони на селі, добровільних пожежних формувань тощо. Але все це складно здійснити при тому пожежно-технічному оснащенні, яке нині мають на озброєнні лісгоспи.
Наскільки сьогодні лісові господарства області готові захистити ліс від вогню? При аналізі протипожежного стану лісомисливських господарств торік виявлено багато порушень: було відсутнє необхідне пожежно-технічне обладнання, не прокладалися лісові дороги, не проводилося оборювання лісових масивів уздовж автотрас. Із огляду на зростаючу кількість лісових пожеж, облдержадміністрація поставила перед рятувальниками конкретне завдання – перевірити стан готовності лісомисливських господарств до весняно-літнього періоду 2008 року. У червня співробітники Головного облуправління МНС проводили контрольні перевірки Сєверодонецького, Новоайдарського та Станично-Луганського лісомисливських господарств. У Станиці вся техніка приведена в бойову готовність ще місяць назад. Велика робота з усунення недоліків, виявлених попередніми перевірками, була зроблена в Новоайдарському районі. Там самотужки провели частковий ремонт пожежної техніки, вклали домовленості на забезпечення особового складу, що бере участь у ліквідації пожеж, харчуванням і паливо-мастильними матеріалами. Однак у всіх цих держпідприємствах є ціла низка проблем, які потрібно вирішувати оперативно, доки не гримнув грім.
За загальною думкою лісівників, найгострішою проблемою лісгоспів області залишається недостатнє фінансування, через що неможливо обновити парк пожежної та іншої спеціальної техніки, що знаходиться в незадовільному стані. Замість 85 необхідних пожежних автомобілів у наявності тільки 55, та й ті працюють понад 20 років і давно вичерпали свій ресурс. Варто звернути увагу й на те, що водійський склад не вміє працювати на пожежній техніці, погано знає свої обов`язки. Наприклад, у Малинівському лісництві Станично-Луганського району при встановленні пожежного автомобілю на природне джерело води через непрофесійні дії водія автомобіль виявився зануреним у воду, не зміг самостійно виїхати і був відбуксований за допомогою трактора. В Сєверодонецькому лісгоспі чергування на пожежних машинах організоване тільки в денний час із 08:00 до 21:00, а патрулювання здійснюється лише співробітниками лісгоспу і МНС, питання про залучення правоохоронних органів поки не вирішене. Незважаючи на всі виявлені недоліки, керівники перерахованих вище господарств сподіваються, що зможуть впоратися з лісовими пожежами, що в основному виникають з вини населення.
Категория: МНС информирует | Просмотров: 1147 | Добавил: Load
Copyright Safety.at.ua © 2024