БЕЗОПАСНОСТЬ - прежде всего!
Пятница, 17-Май-2024, 8:25:38 AM
Разделы новостей
МНС информирует [80]
По материалам МНС
МОЗ информирует [14]
Новости в сфере охраны здоровья
ФСНС [7]
Фонд страхования от несчастных случаев на производстве
ГГПН [44]
Госгорпромнадзор информирует
Охрана труда [2]
Форма входа
Календарь новостей
«  Апрель 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Поиск
Друзья сайта
Мини-чат
200
Наш опрос
Каков уровень охраны труда на Вашем предприятии?
Всего ответов: 30
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0


 

Вы вошли как Гость | Группа "Гости"Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2009 » Апрель » 21 » Профспілки закликали активно включитися у проведення тижня охорони праці
Профспілки закликали активно включитися у проведення тижня охорони праці
9:46:10 AM

15 квітня у Будинку Федерації профспілок Кіровоградської області відбулася прес-конференція для представників засобів масової інформації , присвячена питанням організації проведення Тижня охорони праці, стану промислової безпеки та охорони праці в області. В ній взяли участь начальник теруправління Держгірпромнагляду по Кіровоградській області Володимир Береславський, директор виконавчої дирекції обласної організації роботодавців України Олександр Саінсус та головний спеціаліст-технічний інспектор праці Юрій Постола тій.

Як зазначили виступаючі, загальна кількість зареєстрованих нещасних випадків на виробництві Кіровоградщини у порівнянні з 1990-м роком значно зменшилася. Зокрема, протягом 2008 року внаслідок нещасних випадків на виробництві постраждало 242 працівники, з них 18 зі смертельним наслідком. Але варто звернути увагу на ту обставину, що частина нещасних випадків приховується роботодавцями , що приводить до виникнення трудових конфліктів. Наприклад, в 2008 році державні інспектори теруправління Держгірпромнагляду спільно з технічною інспекцією Федерації профспілок області виявили 5 прихованих нещасних випадків, по яких проведені повторні розслідування, які були прив’язані до виробництва, а порушники закону притягнуті до відповідальності, одні в адміністративному, а інші в судовому порядку. Варто зазначити, що окремі потерпілі звертаються за офіційним установленням факту їхнього нещасного випадку, який стався на виробництві, через 10-15 років, і, не зважаючи, на віддалений час, закон залишається на їхньому боці. На думку інспектора праці Федерації профспілок, роботу по виявленню прихованих нещасних випадків необхідно систематизувати і вести її комплексно з спеціалістами Держгірпромнагляду і робочими органами виконавчої дирекції фонду соціального страхування. Зокрема, помітний ефект у цій роботі дає спільний розгляд скарг потерпілих, перевірки звертань за медичною допомогою в травмпунктах, участь в комісіях по розслідуванню нещасних випадків та оприлюднення результатів розслідування у засобах масової інформації.

Не зважаючи на чисельні заходи, які здійснюють державні наглядові та місцеві органи влади, профспілкові організації, спрямовані на поліпшення ситуації з виробничим травматизмом і профзахворюваннями, стан безпеки праці на підприємствах вимагає значного поліпшення. Є тут ряд причин, як об’єктивних так і суб’єктивних. Це низький рівень капітальних вкладень в оновлення засобів виробництва. Буває так, що на матеріальні розходи з охорони праці керівництво підприємства витрачає відчутні кошти, ( як ВАТ «Червона зірка»в 2008 р. 1,5 мільйона гривень) але через незадовільну організацію праці на окремих дільницях і цехах ріст нещасних випадків з травмуванням працівників продовжується. Як зазначив О.Саінсус, в останні роки на підприємстві триває реконструкція виробничих площ та переоснащення технологічного обладнання. Зокрема, вивезено старе обладнання і йде демонтаж аварійного корпусу колишнього ливарного цеху№5.Триває реконструкція пресового цеху№5, звідки придатне до роботи обладнання перевозиться на нові виробничі площі, а зношене відправляється у металобрухт.

Виступаючі наголосили, що роботодавці , керівники підприємств, а також голови профспілкових організацій не повинні бути байдужими до долі працюючих людей, потерпілих від нещастя, за спиною яких стоять члени родини . Їм, як нікому у першу чергу потрібна і правова, і матеріальна допомога та моральна підтримка, особливо у нелегкий час загострення економічної кризи.

Керівництво Федерації профспілок області через представників ЗМІ закликало профспілкові організації усіх рівнів, керівників підприємств активно включитися у проведення масових заходів Тижня охорони праці з 22 по 28 квітня, роботодавцям проаналізувати свою діяльність і вжити заходи з попередження нещасних випадків і професійних захворювань. Було запропоновано вшанувати пам’ять працівників ,які загинули на виробництві та відвідати сім’ї потерпілих для надання їм необхідної допомоги.

Прес-служба Кіровоградського експертно-технічного центру,
теруправління Держгірпромнагляду по Кіровоградській області

Категория: ГГПН | Просмотров: 792 | Добавил: Load
Copyright Safety.at.ua © 2024