БЕЗОПАСНОСТЬ - прежде всего!
Пятница, 17-Май-2024, 4:23:29 AM
Разделы новостей
МНС информирует [80]
По материалам МНС
МОЗ информирует [14]
Новости в сфере охраны здоровья
ФСНС [7]
Фонд страхования от несчастных случаев на производстве
ГГПН [44]
Госгорпромнадзор информирует
Охрана труда [2]
Форма входа
Календарь новостей
«  Апрель 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Поиск
Друзья сайта
Мини-чат
200
Наш опрос
Каков уровень охраны труда на Вашем предприятии?
Всего ответов: 30
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0


 

Вы вошли как Гость | Группа "Гости"Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2009 » Апрель » 22 » 28 квітня – День охорони праці
28 квітня – День охорони праці
4:57:43 PM

Про діяльність виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України щодо здійснення заходів з профілактики виробничого травматизму та професійних захворювань розповідає директор виконавчої дирекції Фонду Станіслав Богданов:

«28 квітня в Україні щорічно відзначають День охорони праці. У 2009 році цей день співпадає з 90 річчям утворення Міжнародної організації праці, що проходить під гаслом: «90 років діяльності МОП за соціальну справедливість».

Зараз наша країна, як і багато інших держав світу, переживає складні часи фінансово-економічної кризи. Однак, за будь-яких обставин конституційне право працівника на належні, безпечні та здорові умови праці повинно забезпечуватись роботодавцем і бути предметом особливої турботи та контролю держави.

Загалом ризик загибелі або травмування працівників у галузях національної економіки залишається значно вищим, ніж у розвинених європейських країнах. Через незадовільні санітарно-гігієнічні умови праці щороку зростає й кількість осіб, які отримують професійні захворювання. Тому напередодні цього дня увага всього суспільства зосереджена на об’єднанні зусиль для забезпечення здорових та безпечних умов праці на кожному робочому місці, на пріоритетності життя і здоров’я людини над результатами виробничої діяльності, а також на необхідності популяризації міжнародних стандартів умов праці в Україні. Отже, нормами нашого життя мають стати додержання нормативно-правових актів з охорони праці, своєчасне виявлення й усунення недоліків, посилення відповідальності за стан охорони праці та порушення правил безпеки. Тільки таким чином можна уникнути численних нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві.

Профілактика нещасних випадків є одним із завдань страхування від нещасного випадку на виробництві, а принцип пріоритетності попередження виробничого травматизму та професійної захворюваності є основним соціально-гуманітарним напрямом роботи Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Незважаючи на щорічне зниження рівня виробничого травматизму, стан справ, що склався з охороною праці на підприємствах, вимагає удосконалення профілактичної роботи з боку всіх зацікавлених сторін.

У 2008 році, порівняно з аналогічним періодом 2007 року, кількість випадків травматизму на виробництві зменшилась на 12,2% (з 18982 до 16671 травмованих осіб), в т.ч. зменшилося на 7,4% випадків із смертельним наслідком (з 925 до 857 травмованих осіб).

Проте, кількість випадків професійного захворювання на виробництві збільшилась на 14,2% (з 5947 до 6793), хоча зменшилась кількість випадків смерті від професійного захворювання на 4,9% (з 467 до 445).

Найнижчий рівень травматизму зареєстровано у м. Севастополі та Закарпатській, Чернівецькій, Тернопільській областях.

Незважаючи на заходи, що вживаються роботодавцями щодо створення безпечних та нешкідливих умов праці на кожному робочому місці, виконавчою дирекцією Фонду та її робочими органами, центральними та місцевими органами виконавчої влади, які здійснюють контроль та нагляд за станом охорони праці в різних галузях економіки, рівень виробничого травматизму та профзахворюваності залишається ще досить високим.

Найбільша кількість нещасних випадків зареєстрована у Донецькій, Луганській та Дніпропетровській областях. Кількість травмованих осіб у цих областях становить близько 53,6% від їх загальної кількості по Україні. Також у цих областях зареєстрована найбільша кількість професійних захворювань, що становить близько 86% від загальної їх кількості по Україні.

У виконавчій дирекції Фонду на даний момент працюють 525 страхових експертів з охорони праці. Страхові експерти проводять свою роботу на 1228239 зареєстрованих у Фонді підприємствах, установах, організаціях, незалежно від їх форм власності та виду економічної діяльності. В середньому по Україні на одного страхового експерта припадає 2340 зареєстрованих підприємств, і ця цифра зростає з кожним роком. Зрозуміло, що за таких умов вони просто неспроможні охопити всі проблемні ділянки профілактичної роботи. Тому актуальним є питання щодо збільшення штатних одиниць страхових експертів у робочих органах виконавчої дирекції Фонду.

Проте, і в таких умовах страхові експерти належним чином виконують свої статутні функції та обов'язки щодо запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням. Робочими органами виконавчої дирекції Фонду за 2008 рік проведено 37 тисяч перевірок стану профілактичної роботи на підприємствах щодо створення безпечних та нешкідливих умов праці. Виявлено 362 тисячі порушень законодавства про охорону праці, складено 630 протоколів про адміністративні правопорушення, розглянуто 300 скарг та заяв застрахованих, внесено 35 тисяч подань роботодавцю, 889 – Держгірпромнагляду. Внесено 1757 пропозицій Держгірпромнагляду щодо заборони подальшої експлуатації 1582 робочих місць, 75 дільниць та 100 цехів.

Як показує аналіз виробничого травматизму, 77,8% нещасних випадків на виробництві сталися через організаційні причини, 14% – через технічні причини і тільки 8,2% нещасних випадків сталися через психофізіологічні причини.

Виконавча дирекція Фонду, згідно з чинним законодавством, в повному обсязі виконує свої повноваження щодо профілактики нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

В цілому фінансування видатків на заходи з профілактики нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у звітному періоді становило 118,4 млн. грн., що у 3,8 рази більше порівняно з 2007 роком. За статтею бюджету «Профілактика нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань» видатки на 2009 рік в цілому будуть становити 4,3% від доходів Фонду.

Протягом 2008 року за рахунок коштів бюджету Фонду проведено фінансування навчання та підвищення рівня знань спеціалістів, які відповідають за питання охорони праці. Загальна кількість спеціалістів, що пройшли навчання становить 18379 осіб.

Крім того, виконавчою дирекцією Фонду організовано та проведено навчання членів постійно діючих комісій з перевірки знань з питань охорони праці центральних органів виконавчої влади з подальшим отриманням посвідчень встановленого зразка загальною кількістю 45 осіб.

Відповідно до Заходів з профілактики нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань на 2007 – 2008 роки до Програми робіт Фонду, виконавчою дирекцією Фонду організовано випуск друкованої продукції загальної тематики, а саме: плакатів, пам'яток, попереджувальних знаків, тематичних посібників, збірників нормативно-правових актів з питань охорони праці та профілактики виробничого травматизму, правил безпечної поведінки при виконанні робіт у 12-ти галузях народного господарства, яку розповсюджено серед роботодавців.

З метою підвищення ефективності профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві, що загрожують життю і здоров'ю працюючих, попередження виробничого травматизму, аварійності та професійної захворюваності, спричинених незадовільними умовами праці, виконавчою дирекцією Фонду у 2008 році організовано створення Єдиного міжгалузевого банку даних безпеки та гігієни праці на робочих місцях травмонебезпечних підприємств (у тому числі вугледобувних підприємств) з аналізом стану умов та безпеки праці на робочих місцях та обґрунтуванням організаційних, технічних, технологічних і медико-профілактичних рішень щодо обмеження впливу шкідливих і небезпечних виробничих факторів на працюючих; аналізом професійної та виробничообумовленої захворюваності, викликаної професійною діяльністю та розробленням заходів профілактики.

Аналіз виробничого травматизму та професійної захворюваності на підприємствах страхувальників за 2008 рік свідчить про те, що роботодавці, посадові особи та фахівці служби охорони праці вживають не достатньо профілактичних заходів зі створення безпечних та нешкідливих умов праці на робочих місцях, які мали б попередити виробничий травматизм, аварійність та професійну захворюваність, викликаних умовами праці, призупинити та зменшити динаміку їх росту.

Головною метою заходів, які вживаються виконавчою дирекцією Фонду, є привернення уваги кожного роботодавця і працівника до повного усунення або досягнення мінімально можливого (допустимого) рівня виробничих ризиків, до профілактики виробничого травматизму і професійної захворюваності, формування загальної культури охорони праці та свідомого ставлення до цих питань. Слід подбати про належну мотивацію страхувальників та працівників до безпечної праці, посилити відповідальність керівних працівників, спеціалістів та інших осіб за порушення, що створюють підвищений ризик для життя і здоров'я людей.

Напередодні Дня охорони праці виконавча дирекція Фонду розробила план заходів з підготовки та проведення в Україні з 22 по 28 квітня тижня охорони праці під гаслом: «Життя та здоров`я на робочому місці – основне правило людини». В рамках цих заходів Фондом планується спільно з центральними та місцевими органами виконавчої влади, територіальними органами Держгірпромнагляду, профспілковими організаціями, підприємствами, установами та організаціями провести комплексні обстеження та цільові перевірки стану промислової безпеки та охорони праці на підприємствах, організувати огляди-конкурси з охорони праці серед підприємств, визначити кращі трудові колективи, відзначити найвідповідальніших керівників підприємств, голів первинних профорганізацій за підвищення рівня безпеки та гігієни праці, за належний соціальний захист працівників. Крім того, планується провести тематичні виставки-презентації у сфері промислової безпеки та охорони праці, підготувати та випустити матеріали з актуальних проблем охорони праці, промислової безпеки та професійної патології, провести цикли тематичних радіо- і телепередач з цих питань, а також вшанувати пам’ять загиблих на виробництві проведенням панахид, поминальних заходів, наданням допомоги в облаштуванні могил, відвідати сім’ї загиблих на виробництві. Всі ці заходи відбуватимуться у період з квітня по травень. А наприкінці травня планується провести засідання «круглого столу» з підведення підсумків реалізації заходів до Дня охорони праці.

На сьогодні найактуальнішим питанням у системі охорони праці, що потребує нагального вирішення, є посилення відповідальності роботодавців (власників виробництва) за невиконання вимог безпеки, несвоєчасне визначення виробничих ризиків та вжиття запобіжних заходів. Зважаючи на пріоритетність життя і здоров’я людей, роботодавці не повинні заощаджувати на створенні здорових і безпечних умов праці на підприємствах, не повинні скорочувати кількість фахівців, які опікуються цими проблемами.

Тому на останок хочу закликати всіх роботодавців приділяти належну увагу дотриманню правил безпеки та гігієни праці на кожному робочому місці, опікуватися безпекою кожного працівника. Адже будь-яка справа починається з малого, і якщо початок буде вдалим і успішним, то й добрий результат не заставить себе довго чекати.»

Категория: ФСНС | Просмотров: 1312 | Добавил: Load
Copyright Safety.at.ua © 2024